Ilmastokriisi

Ilmastokriisi ei ole vain ympäristökysymys – se on myös vakava ihmisoikeusongelma. Ilmaston lämpeneminen uhkaa miljoonien ihmisten perustavia oikeuksia, kuten oikeutta elämään, terveyteen, ruokaan, puhtaaseen veteen ja toimeentuloon.

Kun valtiot eivät toimi riittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, kyse on sukupolvet ylittävästä ihmisoikeusloukkauksesta – ehkäpä historian mittavimmasta.

hyvitä hiilijalanjälkesi

Ilmastokriisi lyhyesti

Ilmastokriisi ei ole enää vain tulevaisuuden pelottava skenaario – sen seuraukset näkyvät jo nyt eri puolilla maailmaa.

Ilmastonmuutos lisää äärimmäisiä sääilmiöitä, jotka uhkaavat yhä useamman ihmisen henkeä ja hyvinvointia. Kun merenpinta nousee, rannikkoalueilla asuvat joutuvat jättämään kotinsa. Samaan aikaan kuivuus ja kuumuus heikentävät ruoantuotantoa ja vaikeuttavat puhtaan juomaveden saatavuutta.

IPCC:n mukaan meillä on kiire. Jotta maapallon lämpeneminen saadaan pidettyä 1,5 asteen rajoissa, päästöjen on alettava laskea jyrkästi jo vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä niitä pitäisi vähentää yli 40 prosenttia.

Mitä nopeammin ja päättäväisemmin maat ja yritykset ryhtyvät toimiin, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on rajoittaa ilmaston lämpenemistä – ja estää siihen liittyvä ihmisoikeuskatastrofi.

Ilmastokriisi uhkaa ihmisoikeuksia

Ilmastokriisi uhkaa ihmisoikeuksia monellakin tapaa.

Oikeus elämään ja terveyteen

Ilmaston lämpeneminen vaarantaa miljardien ihmisten oikeuden elämään ja terveyteen. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuosien 2030 ja 2050 välillä ilmastonmuutoksesta johtuvat terveyshaitat aiheuttavat vähintään 250 000 kuolemaa vuosittain. Noihin kuuluvat esimerkiksi malaria, aliravitsemus, ripulitaudit ja kuumuus.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat kehittyvät maat, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset ruoantuotantoon, nälänhätään ja tautien leviämiseen ovat kaikkein isoimmat. Nämä kriisit kytkeytyvät suoraan ihmisten terveyteen ja oikeuteen turvalliseen elämään.

Oikeus asuntoon

Ilmaston lämpeneminen uhkaa ihmisten elinympäristöjä yhä monipuolisemmin. Äkilliset luonnonkatastrofit – kuten hirmumyrskyt ja tulvat – voivat tuhota koteja yhdessä yössä. Pitkällä aikavälillä myös kuivuus ja merenpinnan nousu tekevät monista alueista vähitellen asuinkelvottomia.

Hyvä esimerkki tästä on Pakistanin tilanne syksyllä 2022, jolloin poikkeuksellisen rankat sateet ja laajat tulvat pakottivat yli 30 miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa. Tämä on karu muistutus siitä, kuinka ilmastokriisi koskettaa jo nyt miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Oikeus veteen ja sanitaatioon

Yli miljardi ihmistä elää jo nyt ilman luotettavaa pääsyä puhtaaseen juomaveteen – ja ilmaston lämpeneminen tekee tilanteesta entistä vaikeamman. Kuivuus vähentää vesivarantoja, mutta myös äkilliset tulvat ja rankkasateet voivat heikentää veden laatua. Kun veden mukana leviää likaa ja taudinaiheuttajia, tartuntatautien riski kasvaa paljon.

Ilmastokriisi lisää eriarvoisuutta

Ilmastokriisi on maailmanlaajuinen haaste, mutta sen vaikutukset eivät jakaudu tasapuolisesti. Usein juuri ne maat, yhteisöt ja ihmiset, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa, kärsivät eniten. Ilmastonmuutos syventää olemassa olevaa eriarvoisuutta ja lisää epäoikeudenmukaisuutta niin globaalilla kuin paikallisellakin tasolla.

Köyhimmillä ihmisillä ja yhteisöillä on usein heikoimmat mahdollisuudet suojautua ilmastonmuutoksen seurauksilta, kuten tulvilta, myrskyiltä, kuumuudelta tai kuivuudelta. Sopeutumiskyky ei riipu vain luonnonoloista – siihen vaikuttavat myös poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset tekijät. Esimerkiksi monien kehitysmaiden nykyinen köyhyys kumpuaa rakenteista, jotka juontavat juurensa siirtomaavallan ajoilta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat siis lisätä globaalia eriarvoisuutta entisestään. Sama pätee myös maiden sisällä: vaikutukset eivät kohdistu kaikkiin samalla tavalla. Usein kaikkein kovimmilla ovat ne, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa – kuten naiset ja lapset, etniset ja kielelliset vähemmistöt sekä siirtotyöläiset.

hyvitä hiilijalanjälkesi
ilmastokriisin torjuminen

Ilmastokriisin torjuminen – mitä sinä voit tehdä?

Ilmastokriisiä voi pitää historian suurimpana ja sukupolvet ylittävänä ihmisoikeusloukkauksena. Onneksesi Päästökauppa.fi tarjoaa helpon väylän taistella vastaan!

Päästökauppa.fi tarjoaa myös yksityishenkilöille mahdollisuuden osallistua päästökauppaan. Voit ostaa kauttamme pois samoja päästöoikeuksia, joista yritykset kilpailevat. Mitä enemmän yksityishenkilöt ostavat oikeuksia pois markkinoilta, sitä vähemmän niitä jää yritysten käyttöön – näin yritykset joutuvat entistä voimakkaammin pienentämään päästöjään.

Voit siis helposti kompensoida esimerkiksi oman henkilöautosi aiheuttamat päästöt ostamalla vastaavan määrän päästöoikeuksia. Näin hyvität henkilökohtaisen hiilijalanjälkesi. Olemme tehneet tästä helppoa ja vaivatonta, jotta jokainen voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Jokaisen ihmisen teoilla on merkitystä, ja yhdessä voimme saavuttaa paljon!

Kun ostat päästöoikeuksia verkkokaupastamme kompensoidaksesi omat hiilidioksidipäästösi, saat sähköpostiisi virallisen Päästökauppa.fi-sertifikaatin todisteeksi hankinnastasi. Tämän jälkeen ostamme EU:n päästökaupasta sinun puolestasi vastaavan määrän päästöoikeuksia pois markkinoilta. Näin vaikutat aidosti ja konkreettisesti ilmaston hyväksi.

tästä kauppaan

Usein kysytyt kysymykset

Ilmastokriisi tarkoittaa maapallon ilmaston nopeaa lämpenemistä, joka johtuu pääasiassa ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Se ei ole vain ympäristöongelma, vaan vaikuttaa myös ihmisten terveyteen, elinoloihin ja turvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Siksi siitä puhutaan – ja syystä!

Vaikutukset näkyvät jo nyt sään ääri-ilmiöiden lisääntymisenä: myrskyt, tulvat, helleaallot ja kuivuus koskettavat yhä useampia. Ilmastokriisi voi vaikuttaa myös esimerkiksi ruoan hintaan, veden saatavuuteen ja terveyteen – suoraan tai välillisesti.

Tärkeintä on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti ja laajasti. Se tarkoittaa siirtymistä fossiilisista polttoaineista puhtaampiin energialähteisiin, kestävien elämäntapojen tukemista ja ilmastopolitiikan vahvistamista. Jokainen voi vaikuttaa, mutta suurin vastuu on valtioilla ja yrityksillä.

Kyllä, mutta aika on käymässä vähiin. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on todennut, että jos päästöjä leikataan nopeasti ja riittävästi, ilmaston lämpeneminen voidaan vielä rajata siedettävälle tasolle. Jokainen toimi päästöjä vähentävä toimi on askel parempaan tulevaisuuteen – kanna kortesi kekoon ja hyvitä oma hiilijalanjälkesi verkkokauppamme avulla!